Colegiul National „NICOLAE TITULESCU”
Romania
Oras Pucioasa
B-dul Trandafirilor nr. 9
Tel: 0245/760489
si 0245/760277
Fax: 0245/760277
e-mail:liceulntitulescu@yahoo.com
marți, 28 octombrie 2008
Cultura organizaţională
Cultura organizaţională
Cultura organizaţională este „fundalul" procesului de dezvoltare instituţională. Deopotrivă, profesori, elevi, părinţi, îşi asumă obiectivele şi ţintele care fac posibilă atingerea misiunii şcolii şi anume: asigurarea unui climat în masură să asigure siguranţă fizică şi experienţe de învăţare care să permită elevilor să devină tineri responsabili, informaţi şi formaţi pentru o societate mereu în schimbare, adaptabili la contexte noi, buni cetăţeni români şi europeni.
Misiunea şcolii este popularizată şi cunoscută de către părinţi, elevi, cadre didactice şi de către toţi partenerii şcolii din comunitate.
Valorile care fundamentează tot ce se întâmplă în şcoală sunt: democraţie, şanse egale, colegialitate, profesionalism, initiaţivă, responsabilitate, ajutor reciproc, toleranţă, deschidere.
Scopurile proiectului instituţional-derivate din misiune - sunt ţintele care vor fi atinse sau intenţiile majore care vor fi realizate prin proiectul de dezvoltare instituţională. Ţintele strategice sunt realiste, clar formulate pentru a fi înţelese nu numai de către cadrele didactice, ci şi de elevi, părinţi, alţi membrii ai comunităţii. Ţintele strategice răspund nevoilor, intereselor şi aşteptărilor „purtătorilor de interese" de la nivelul şcolii: elevi, părinţi, cadre didactice, alţi membri ai comunităţii. Din această perspectivă, ţintele / scopurile strategice ale dezvoltării unităţii şcolare se leagă, în mod direct şi explicit de valorile care se doresc a fi promovate. Mai mult, chiar formularea ţintelor strategice se realizează în termeni culturali. De exemplu: promovarea valorilor democraţiei prin activităţile curriculare şi extracurriculare"; „stimularea inovaţiei didactice şi a cercetării în educaţie"; „crearea unui climat de încredere şi respect reciproc"; „promovarea transparenţei decizionale" etc. Strategia dezvoltării instituţionale defineşte opţiunile fundamentale ale şcolii precum şi principalele categorii de resurse. Căile de acţiune sunt alese pe baza competenţelor şi resurselor disponibile, dar pornind şi de la istoria şi tradiţiile unităţii şcolare. Unele şcoli dispun de resurse materiale şi financiare deosebite, altele de un corp profesoral inventiv, altele de relaţii privilegiate cu primăria şi consiliul local. Şcoala noastră are un management participativ, profesori care se implică, elevi care învaţă, o comunitate care apreciază şi sprijină eforturile şcolii. Oferta educaţională a şcolii s-a dezvoltat în sensul aprofundării TIC, studiului limbilor străine, a cultivării civismului şi democraţiei şi propune elevilor cursuri care nu se regăsesc în oferta multor şcoli: Program Oracle, Program ECDL, Programul Corpului Păcii, limba italiană, limba germană, Junior Achievement, Educaţie pentru viaţa de familie,etc.
Ţintele strategice sunt atinse prin programe şi planuri care, la rândul lor, cuprind acţiuni concrete. Planurile operaţionale şi acţiunile concrete sunt concepute, realizate şi evaluate din perspectiva contribuţiei acestora la realizarea scopurilor / ţintelor strategice stabilite în proiectul de dezvoltare instituţională. Pentru ca şcoala să-şi realizeze misiunea, tot ce se întâmplă în şcoală-începând cu procesul de învăţământ (orele de curs şi alte activităţi curriculare) şi terminând cu activităţile extracurriculare, cu şedinţele de lucru şi cu întâlnirile informate cu membrii comunităţii – este privit din perspectiva progresului realizat în îndeplinirea misiunii asumate şi în atingerea ţintelor strategice stabilite, care, la rândul lor, sunt fundamentate în mod explicit pe valorile promovate. De exemplu, pentru ca valorile şi modelele comportamentale promovate să fie conştientizate de către toţi actorii educaţionali, sunt specificate în Regulamentul de Ordine Interioară comportamentele interzise, lucrurilor „care nu se fac" în şcoală .
Realizarea, implementarea proiectelor de dezvoltare instituţională, toate acţiunile subsumate planurilor operaţionale sunt ocazii pentru afirmarea unor valori, credinţe şi celorlalte elemente culturale. Iată, mai jos, câteva exemple de activităţi cu impact cultural puternic:
1 Activităţi de cunoaştere a proiectelor internaţionale (inclusiv a intenţiilor de a dezvolta astfel de proiecte) de către profesori, părinţi, elevi şi în întreaga comunitate - nu numai în cadrul „Zilelor Comenius", dar cu orice ocazie - în cadrul spectacolelor, serbărilor şcolare, întâlnirilor cu membri marcanţi ai comunităţii etc.
2 Activităţi care au semnificaţie de ritualuri de „întărire": de exemplu, recompensarea, în cadrul diverselor acţiuni şi ceremonii publice a elevilor şi profesorilor implicaţi în diverse proiecte sau care s-au distins în promovarea valorilor pe care dorim să le întărim.
3 Activităţi care au semnificaţie de ritualuri de „integrare", care cresc forţa şi coeziunea culturală. De exemplu, excursii comune (profesori + elevi) de sfârşit de an sau acţiuni la care participă cadrele didactice (împreună cu familiile lor) şi elevii.
4 Dată fiind distanţa destul de mare faţă de putere, activităţi care susţin, popularizează şi recompensează comportamente şi manifestări civice şi democratice - mai ales privind relaţiile între profesori şi elevi, între elevi şi între şcoală şi comunitate.
5 Manifestari în care elevii au libertatea de a planifica, organiza şi realiza, în mod autonom, anumite activităţi - de la serbări şi „zile ale şcolii", până la activităţi de, fund-raising". Subliniem implicarea deosebită a Consiliului Elevilor în întreaga viaţă şcolară .
6 Implicarea elevilor şi a părinţilor în proiectarea curriculară (nu numai a CDŞ) şi folosirea lor ca resurse educaţionale.
7 Încurajarea, pe orice cale, a creativităţii elevilor şi cadrelor didactice şi recompensarea rezultatelor care vădesc un înalt grad de originalitate.
8 Încurajarea participării cadrelor didactice la acele stagii de formare din ţară şi din străinătate propun abordări inovative şi promovează valorile europene
9 Încurajarea parteneriatelor între unităţi şcolare din România în dezvoltarea unor proiecte la nivel naţional sau internaţional.
10 Promovarea muncii în echipă la realizarea tuturor programelor şi acţiunilor stabilite.
Toate aceste acţiuni şi activităţi au ca scop atât consolidarea culturii organizaţionale, cât şi fundamentarea ei pe valorile deja menţionate. Nu numai proiectarea şi realizarea concretă a activităţilor subsumate planurilor şi programelor de acţiune au efecte asupra culturii organizaţionale, ci şi modul în care acestea sunt evaluate. O formă a evaluării în care impactul cultural este maxim - este autoevaluarea. Evaluarea nu se rezumă doar la intervenţii la nivelul metodelor şi instrumentelor de lucru utilizate. Adevărata schimbare trebuie produsă mai ales la nivelul mentalităţilor, al normelor, al valorilor, al reprezentărilor, al credinţelor şi al modurilor de gândire subsumate procesului de evaluare şi dominante în şcoală. Numai astfel gândită, evaluarea poate influenţa: toate persoanele care lucrează în şcoală , toate activităţile realizate, toate documentele curriculare şi manageriale produse, toate produsele realizate În ultimii ani, necesitatea creării unei culturi a autoevaluării este tot mai insistent afirmată şi încurajată prin politicile educaţionale ale Uniunii Europene. Autoevaluarea este o dimensiune fundamentală a „organizaţiei care învaţă": evaluarea externă este, adesea, ineficientă şi tardivă într-o societate în schimbare; de aceea, autoevaluarea este una din modalităţile prin care se asigură autoreglarea, optimizarea şi revizuirea funcţionării şi dezvoltării „în timp real" pentru organizaţiile. Ca urmare, modalităţile de evaluare a calităţii, pentru a nu genera frică şi neîncredere sunt asumate în mod voluntar la nivelul şcolii. Şcoala are capacitatea de a învăţa din propria experienţă, de a se dezvolta, de a aplica instrumentele dezvoltate, dar şi de a inova. Toate acestea au ca procedură esenţială autoevaluarea, mai ales având în vedere că noile practici privind asigurarea calităţii promovate nu fac, încă, parte din cultura şcolară dominantă , dar vor face obiectul unei evaluări externe sistematice. Ca urmare, dezvoltarea unor instrumente de autoevaluare, realizate în comun şi asumate la nivel cultural , constituie o cale esenţială de dezvoltare a culturilor organizaţionale.
Cultura organizaţională este „fundalul" procesului de dezvoltare instituţională. Deopotrivă, profesori, elevi, părinţi, îşi asumă obiectivele şi ţintele care fac posibilă atingerea misiunii şcolii şi anume: asigurarea unui climat în masură să asigure siguranţă fizică şi experienţe de învăţare care să permită elevilor să devină tineri responsabili, informaţi şi formaţi pentru o societate mereu în schimbare, adaptabili la contexte noi, buni cetăţeni români şi europeni.
Misiunea şcolii este popularizată şi cunoscută de către părinţi, elevi, cadre didactice şi de către toţi partenerii şcolii din comunitate.
Valorile care fundamentează tot ce se întâmplă în şcoală sunt: democraţie, şanse egale, colegialitate, profesionalism, initiaţivă, responsabilitate, ajutor reciproc, toleranţă, deschidere.
Scopurile proiectului instituţional-derivate din misiune - sunt ţintele care vor fi atinse sau intenţiile majore care vor fi realizate prin proiectul de dezvoltare instituţională. Ţintele strategice sunt realiste, clar formulate pentru a fi înţelese nu numai de către cadrele didactice, ci şi de elevi, părinţi, alţi membrii ai comunităţii. Ţintele strategice răspund nevoilor, intereselor şi aşteptărilor „purtătorilor de interese" de la nivelul şcolii: elevi, părinţi, cadre didactice, alţi membri ai comunităţii. Din această perspectivă, ţintele / scopurile strategice ale dezvoltării unităţii şcolare se leagă, în mod direct şi explicit de valorile care se doresc a fi promovate. Mai mult, chiar formularea ţintelor strategice se realizează în termeni culturali. De exemplu: promovarea valorilor democraţiei prin activităţile curriculare şi extracurriculare"; „stimularea inovaţiei didactice şi a cercetării în educaţie"; „crearea unui climat de încredere şi respect reciproc"; „promovarea transparenţei decizionale" etc. Strategia dezvoltării instituţionale defineşte opţiunile fundamentale ale şcolii precum şi principalele categorii de resurse. Căile de acţiune sunt alese pe baza competenţelor şi resurselor disponibile, dar pornind şi de la istoria şi tradiţiile unităţii şcolare. Unele şcoli dispun de resurse materiale şi financiare deosebite, altele de un corp profesoral inventiv, altele de relaţii privilegiate cu primăria şi consiliul local. Şcoala noastră are un management participativ, profesori care se implică, elevi care învaţă, o comunitate care apreciază şi sprijină eforturile şcolii. Oferta educaţională a şcolii s-a dezvoltat în sensul aprofundării TIC, studiului limbilor străine, a cultivării civismului şi democraţiei şi propune elevilor cursuri care nu se regăsesc în oferta multor şcoli: Program Oracle, Program ECDL, Programul Corpului Păcii, limba italiană, limba germană, Junior Achievement, Educaţie pentru viaţa de familie,etc.
Ţintele strategice sunt atinse prin programe şi planuri care, la rândul lor, cuprind acţiuni concrete. Planurile operaţionale şi acţiunile concrete sunt concepute, realizate şi evaluate din perspectiva contribuţiei acestora la realizarea scopurilor / ţintelor strategice stabilite în proiectul de dezvoltare instituţională. Pentru ca şcoala să-şi realizeze misiunea, tot ce se întâmplă în şcoală-începând cu procesul de învăţământ (orele de curs şi alte activităţi curriculare) şi terminând cu activităţile extracurriculare, cu şedinţele de lucru şi cu întâlnirile informate cu membrii comunităţii – este privit din perspectiva progresului realizat în îndeplinirea misiunii asumate şi în atingerea ţintelor strategice stabilite, care, la rândul lor, sunt fundamentate în mod explicit pe valorile promovate. De exemplu, pentru ca valorile şi modelele comportamentale promovate să fie conştientizate de către toţi actorii educaţionali, sunt specificate în Regulamentul de Ordine Interioară comportamentele interzise, lucrurilor „care nu se fac" în şcoală .
Realizarea, implementarea proiectelor de dezvoltare instituţională, toate acţiunile subsumate planurilor operaţionale sunt ocazii pentru afirmarea unor valori, credinţe şi celorlalte elemente culturale. Iată, mai jos, câteva exemple de activităţi cu impact cultural puternic:
1 Activităţi de cunoaştere a proiectelor internaţionale (inclusiv a intenţiilor de a dezvolta astfel de proiecte) de către profesori, părinţi, elevi şi în întreaga comunitate - nu numai în cadrul „Zilelor Comenius", dar cu orice ocazie - în cadrul spectacolelor, serbărilor şcolare, întâlnirilor cu membri marcanţi ai comunităţii etc.
2 Activităţi care au semnificaţie de ritualuri de „întărire": de exemplu, recompensarea, în cadrul diverselor acţiuni şi ceremonii publice a elevilor şi profesorilor implicaţi în diverse proiecte sau care s-au distins în promovarea valorilor pe care dorim să le întărim.
3 Activităţi care au semnificaţie de ritualuri de „integrare", care cresc forţa şi coeziunea culturală. De exemplu, excursii comune (profesori + elevi) de sfârşit de an sau acţiuni la care participă cadrele didactice (împreună cu familiile lor) şi elevii.
4 Dată fiind distanţa destul de mare faţă de putere, activităţi care susţin, popularizează şi recompensează comportamente şi manifestări civice şi democratice - mai ales privind relaţiile între profesori şi elevi, între elevi şi între şcoală şi comunitate.
5 Manifestari în care elevii au libertatea de a planifica, organiza şi realiza, în mod autonom, anumite activităţi - de la serbări şi „zile ale şcolii", până la activităţi de, fund-raising". Subliniem implicarea deosebită a Consiliului Elevilor în întreaga viaţă şcolară .
6 Implicarea elevilor şi a părinţilor în proiectarea curriculară (nu numai a CDŞ) şi folosirea lor ca resurse educaţionale.
7 Încurajarea, pe orice cale, a creativităţii elevilor şi cadrelor didactice şi recompensarea rezultatelor care vădesc un înalt grad de originalitate.
8 Încurajarea participării cadrelor didactice la acele stagii de formare din ţară şi din străinătate propun abordări inovative şi promovează valorile europene
9 Încurajarea parteneriatelor între unităţi şcolare din România în dezvoltarea unor proiecte la nivel naţional sau internaţional.
10 Promovarea muncii în echipă la realizarea tuturor programelor şi acţiunilor stabilite.
Toate aceste acţiuni şi activităţi au ca scop atât consolidarea culturii organizaţionale, cât şi fundamentarea ei pe valorile deja menţionate. Nu numai proiectarea şi realizarea concretă a activităţilor subsumate planurilor şi programelor de acţiune au efecte asupra culturii organizaţionale, ci şi modul în care acestea sunt evaluate. O formă a evaluării în care impactul cultural este maxim - este autoevaluarea. Evaluarea nu se rezumă doar la intervenţii la nivelul metodelor şi instrumentelor de lucru utilizate. Adevărata schimbare trebuie produsă mai ales la nivelul mentalităţilor, al normelor, al valorilor, al reprezentărilor, al credinţelor şi al modurilor de gândire subsumate procesului de evaluare şi dominante în şcoală. Numai astfel gândită, evaluarea poate influenţa: toate persoanele care lucrează în şcoală , toate activităţile realizate, toate documentele curriculare şi manageriale produse, toate produsele realizate În ultimii ani, necesitatea creării unei culturi a autoevaluării este tot mai insistent afirmată şi încurajată prin politicile educaţionale ale Uniunii Europene. Autoevaluarea este o dimensiune fundamentală a „organizaţiei care învaţă": evaluarea externă este, adesea, ineficientă şi tardivă într-o societate în schimbare; de aceea, autoevaluarea este una din modalităţile prin care se asigură autoreglarea, optimizarea şi revizuirea funcţionării şi dezvoltării „în timp real" pentru organizaţiile. Ca urmare, modalităţile de evaluare a calităţii, pentru a nu genera frică şi neîncredere sunt asumate în mod voluntar la nivelul şcolii. Şcoala are capacitatea de a învăţa din propria experienţă, de a se dezvolta, de a aplica instrumentele dezvoltate, dar şi de a inova. Toate acestea au ca procedură esenţială autoevaluarea, mai ales având în vedere că noile practici privind asigurarea calităţii promovate nu fac, încă, parte din cultura şcolară dominantă , dar vor face obiectul unei evaluări externe sistematice. Ca urmare, dezvoltarea unor instrumente de autoevaluare, realizate în comun şi asumate la nivel cultural , constituie o cale esenţială de dezvoltare a culturilor organizaţionale.
Management
Cinci termeni: serviciu, calitate, evaluare, organizaţie şi standard reprezintă, conceptual, coloana vertebrală a proiectului de dezvoltare instituţională , care vizează asigurarea calităţii în Colegiul National „ Nicolae Titulescu”. Considerăm că această pentadă defineşte mai adecvat şi conferă un plus de pragmatism şcolii în societatea cunoaşterii, întrucât educaţia devine, tot mai mult, un serviciu public, furnizor de calitate, care este evaluată/autoevaluată ca organizaţie/ instituţie, în baza unor standarde/ benchmarking-uri şi al cărei management asigură satisfacerea cerinţelor clienţilor, în condiţii de eficienţă şi de maximizare a valorii adăugate.
Managementul elaborează documentele specifice în urma unei diagnoze documentate a mediului intern şi extern, prin analiza SWOT, benchmarkingul intern sau extern, tablouri de bord, alte instrumente de măsurare a performanţei, toate aceste analize ale practicilor, proceselor si performanţelor vizând promovarea transformărilor necesare pentru îmbunătăţirea cerinţelor clientului.
În condiţiile unei concurenţe puternice venite din partea Colegiilor Naţionale din Târgovişte , este important să cunoaştem propriile puncte forte şi slăbiciuni , pentru a putea rămâne competitivi şi atinge nivelul de satisfacţie totală a beneficiarilor serviciilor noastre educaţionale. Ca urmare a acestor analize , am obţinut următoarele beneficii :
1 Redefinirea obiectivelor generale şi specifice în scopul eliminării disfuncţionalităţilor semnalate
2 Menţinerea instituţiei în topul celor mai performante unităţi de învăţământ din judeţ
3 Atragerea în mai mare masură a elevilor performanţi din şcolile tintă-nordul judeţului, spre instituţia noastră
4 Posibilitatea de accesare a certificatului de Şcoală Europeană
5 Adaptarea practicilor, proceselor si rezultatelor instituţiei la noile instrumente de evaluare impuse de asigurarea calităţii în educaţie
Date fiind tendinţele de profesionalizare a funcţiei manageriale, cei doi directori şi-au propus performarea competenţelor lor manageriale şi anume:
directorul şcolii, prof. Daniela Mircea a aplicat pentru a obţine o bursa Socrates-Arion,cu tema “ A network of quality in education”, aplicaţie care a fost acceptată,
directorul adjunct, prof. Mihaela Diaconescu a urmat cursul de master : “Politici şi management în educaţie”, organizat de Universitatea Valahia din Târgovişte Facultatea de Ştiinţe Economice, vizita directorilor în cadrul Proiectului Comenius , în Ungaria, Gyor-mai 2006.
Activităţile subscrise formării manageriale vor continua astfel:
-participarea directorului la stagiul de formare din Malta , în februarie, 2006, în cadrul Programului Socrates-Arion,
-participarea directorilor la întâlnirile de proiect din cadrul Proiectului Comenius
formarea în domeniul asigurării calităţii,
-participarea directorului adjunct la cursurile de « Formare auditori calitate », organizate de Societatea Română pentru Asigurarea Calităţii,
-participarea la cursuri de formare în domeniul management şi finanţare, sau în domenii având legatură cu funcţia managerială, dacă aceste cursuri se vor regăsi în oferta de formare a CCD sau a altor organizaţii care activează în domeniul educatiei şi vor fi recomandate de MEC.
Managementul elaborează documentele specifice în urma unei diagnoze documentate a mediului intern şi extern, prin analiza SWOT, benchmarkingul intern sau extern, tablouri de bord, alte instrumente de măsurare a performanţei, toate aceste analize ale practicilor, proceselor si performanţelor vizând promovarea transformărilor necesare pentru îmbunătăţirea cerinţelor clientului.
În condiţiile unei concurenţe puternice venite din partea Colegiilor Naţionale din Târgovişte , este important să cunoaştem propriile puncte forte şi slăbiciuni , pentru a putea rămâne competitivi şi atinge nivelul de satisfacţie totală a beneficiarilor serviciilor noastre educaţionale. Ca urmare a acestor analize , am obţinut următoarele beneficii :
1 Redefinirea obiectivelor generale şi specifice în scopul eliminării disfuncţionalităţilor semnalate
2 Menţinerea instituţiei în topul celor mai performante unităţi de învăţământ din judeţ
3 Atragerea în mai mare masură a elevilor performanţi din şcolile tintă-nordul judeţului, spre instituţia noastră
4 Posibilitatea de accesare a certificatului de Şcoală Europeană
5 Adaptarea practicilor, proceselor si rezultatelor instituţiei la noile instrumente de evaluare impuse de asigurarea calităţii în educaţie
Date fiind tendinţele de profesionalizare a funcţiei manageriale, cei doi directori şi-au propus performarea competenţelor lor manageriale şi anume:
directorul şcolii, prof. Daniela Mircea a aplicat pentru a obţine o bursa Socrates-Arion,cu tema “ A network of quality in education”, aplicaţie care a fost acceptată,
directorul adjunct, prof. Mihaela Diaconescu a urmat cursul de master : “Politici şi management în educaţie”, organizat de Universitatea Valahia din Târgovişte Facultatea de Ştiinţe Economice, vizita directorilor în cadrul Proiectului Comenius , în Ungaria, Gyor-mai 2006.
Activităţile subscrise formării manageriale vor continua astfel:
-participarea directorului la stagiul de formare din Malta , în februarie, 2006, în cadrul Programului Socrates-Arion,
-participarea directorilor la întâlnirile de proiect din cadrul Proiectului Comenius
formarea în domeniul asigurării calităţii,
-participarea directorului adjunct la cursurile de « Formare auditori calitate », organizate de Societatea Română pentru Asigurarea Calităţii,
-participarea la cursuri de formare în domeniul management şi finanţare, sau în domenii având legatură cu funcţia managerială, dacă aceste cursuri se vor regăsi în oferta de formare a CCD sau a altor organizaţii care activează în domeniul educatiei şi vor fi recomandate de MEC.
Proiect educational
MISIUNEA ŞCOLII :
« Asigurarea unui climat în masură să ofere siguranţă fizică
şi experienţe de învăţare care să permită elevilor să devină tineri responsabili, informaţi şi formaţi pentru o societate mereu în schimbare, adaptabili la contexte noi, buni cetăţeni români şi europeni »
VIZIUNEA ŞCOLII :
Tu ai ales Colegiul Naţional “ Nicolae Titulescu” , noi am ales să investim în tine !
ŢINTELE STRATEGICE PE TERMEN MEDIU ŞI LUNG
2007-2011
Asigurarea internă a calităţii,
Dezvoltarea CDŞ în funcţie de nevoile integrării comunitare ,
sociale şi europene,în general,
Dezvoltarea bazei didactico-materiale a şcolii şi
atragerea de resurse financiare extrabugetare,
Dezvoltarea profesională şi personală a resurselor umane ale şcolii,
Devoltarea parteneriatelor şi programelor
de cooperare naţională şi internaţională,
Diversificarea ofertei de activităţi extraşcolare, în sensul promovării educaţiei interculturale, civice şi ecologice.
« Asigurarea unui climat în masură să ofere siguranţă fizică
şi experienţe de învăţare care să permită elevilor să devină tineri responsabili, informaţi şi formaţi pentru o societate mereu în schimbare, adaptabili la contexte noi, buni cetăţeni români şi europeni »
VIZIUNEA ŞCOLII :
Tu ai ales Colegiul Naţional “ Nicolae Titulescu” , noi am ales să investim în tine !
ŢINTELE STRATEGICE PE TERMEN MEDIU ŞI LUNG
2007-2011
Asigurarea internă a calităţii,
Dezvoltarea CDŞ în funcţie de nevoile integrării comunitare ,
sociale şi europene,în general,
Dezvoltarea bazei didactico-materiale a şcolii şi
atragerea de resurse financiare extrabugetare,
Dezvoltarea profesională şi personală a resurselor umane ale şcolii,
Devoltarea parteneriatelor şi programelor
de cooperare naţională şi internaţională,
Diversificarea ofertei de activităţi extraşcolare, în sensul promovării educaţiei interculturale, civice şi ecologice.
Curriculum la decizia şcolii
Curriculum la decizia şcolii
Curriculum la Decizia Şcolii (CDŞ) se elaborează pe baza propunerilor catedrelor metodice în conformitate cu legislaţia în vigoare şi respecta , în foarte mare măsură opţiunile scrise ale elevilor. CDŞ s-a dezvoltat, în special, în direcţia TIC şi a studiului limbilor străine. Oferta educaţională destinată elevilor claselor a IX a se popularizează în fiecare an în cadrul Zilelor Liceului, când sunt invitaţi elevii claselor a VIII a de la şcolile generale şi diriginţii acestora la Centrul Cultural Pucioasa. Se prezintă realizările şi misiunea şcolii şi se distribuie pliante conţinând oferta educaţională. Se editează Buletinul Informativ al Liceului Nicolae Titulescu şi se distribuie în şcolile din nordul judeţului Oferta de cursuri opţionale nu diferă esenţial de la un an la altul, de cea din anul precedent, dovadă că cele mai multe cursuri opţionale s-au menţinut şi au fost agreate de elevi. S-a constatat interesul constant al elevilor pentru cursurile reprezentând aprofundări ale conţinuturilor dată fiind, probabil, dorinţa acestora de a performa competenţele testate la examenul naţional de bacalaureat. Astfel s-au derulat :
opţionale de tip aprofundare: matematică, informatică , fizică , chimie , biologie , geografie , istorie, economie , filosofie , logică , limba franceză , limba engleză , educatie fizică .
opţional de tip extindere: limbă română contemporană , geografia fizică şi regională , tehnici de laborator in chimie
opţional de tip disciplină nouă: Limba italiană , Cultură şi civilizaţie britanică şi americană , Curs de literatură americană, Vocabular tematic-limba engleză, Limba engleză în afaceri , Cultura şi civilizaţia Franţei, Teme şi texte de limbă engleză , Teme si texte de limbă franceză, Curs practic de limbă franceză , Curs practic de limba engleză, Gramatica limbii engleze , Literatură universală , Volei , Istoria religiilor , Istoria integrarii europene , Originea şi istoria holocaustului , Educaţie civică , Ideologii moderne , Capitalele lumii , Informatică aplicată , Creare pagini Web , Oracle, Istoria SUA, Geografia SUA, Educaţie pentru sănătate, Teoria argumentării, etc.
Curriculum la Decizia Şcolii (CDŞ) se elaborează pe baza propunerilor catedrelor metodice în conformitate cu legislaţia în vigoare şi respecta , în foarte mare măsură opţiunile scrise ale elevilor. CDŞ s-a dezvoltat, în special, în direcţia TIC şi a studiului limbilor străine. Oferta educaţională destinată elevilor claselor a IX a se popularizează în fiecare an în cadrul Zilelor Liceului, când sunt invitaţi elevii claselor a VIII a de la şcolile generale şi diriginţii acestora la Centrul Cultural Pucioasa. Se prezintă realizările şi misiunea şcolii şi se distribuie pliante conţinând oferta educaţională. Se editează Buletinul Informativ al Liceului Nicolae Titulescu şi se distribuie în şcolile din nordul judeţului Oferta de cursuri opţionale nu diferă esenţial de la un an la altul, de cea din anul precedent, dovadă că cele mai multe cursuri opţionale s-au menţinut şi au fost agreate de elevi. S-a constatat interesul constant al elevilor pentru cursurile reprezentând aprofundări ale conţinuturilor dată fiind, probabil, dorinţa acestora de a performa competenţele testate la examenul naţional de bacalaureat. Astfel s-au derulat :
opţionale de tip aprofundare: matematică, informatică , fizică , chimie , biologie , geografie , istorie, economie , filosofie , logică , limba franceză , limba engleză , educatie fizică .
opţional de tip extindere: limbă română contemporană , geografia fizică şi regională , tehnici de laborator in chimie
opţional de tip disciplină nouă: Limba italiană , Cultură şi civilizaţie britanică şi americană , Curs de literatură americană, Vocabular tematic-limba engleză, Limba engleză în afaceri , Cultura şi civilizaţia Franţei, Teme şi texte de limbă engleză , Teme si texte de limbă franceză, Curs practic de limbă franceză , Curs practic de limba engleză, Gramatica limbii engleze , Literatură universală , Volei , Istoria religiilor , Istoria integrarii europene , Originea şi istoria holocaustului , Educaţie civică , Ideologii moderne , Capitalele lumii , Informatică aplicată , Creare pagini Web , Oracle, Istoria SUA, Geografia SUA, Educaţie pentru sănătate, Teoria argumentării, etc.
Colaborări în comunitate
Colaborări în comunitate
Şcoala colaborează bine cu instituţiile din comunitatea locală şi judeţeană: Primăria Pucioasa, Centrul Cultural I. Al. Brătescu Voineşti, Clubul Copiilor, Poliţia Pucioasa, şcolile din nordul judeţului, în special Şcoala nr.4 Pucioasa, în realizarea de activităţi comune: Zilele Băilor Pucioasa, Festivalul Şanselor Tale, Festivalul Steluţele Pucioasei, Ziua Europei,1 Decembrie-Ziua Naţională a României, Zilele Bibliotecii Gh. Costescu”, Festivalul de Film: DocArt, Ziua Eroilor, etc.
Am dezvoltat parteneriate cu Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Fundaţia Tineri pentru Tineri, Asociaţia Naţională a Tinerelor Femei Creştine, Direcţia de Sănătate Publică, Asociaţia de Turism Chindia, Centrul Educaţia 2000+, Asociatia EST Bucuresti, etc., materializate în următoarele programe:
1 Proiectul “Educaţie pentru viaţa de familie”, desfăşurat în parteneriat cu Fundaţia Tineri pentru Tineri, presupune organizarea de sesiuni de formare pe probleme de sănătate de către profesorii formatori şi elevii voluntari. Graţie acestui parteneriat elevii au primit formare în două module şi au devenit consilieri pentru covârstnici. În derularea parteneriatului sunt implicaţi profesorii Simona Abramescu, Victoria Voicu şi Mihaela Diaconescu.
2 “Promovarea unui comportament fără risc HIV/SIDA/ITS în rândul tinerilor 15-24 ani”, aplicat în perioada octombrie -decembrie 2005- coordonator prof. Mihaela Diaconescu/ organizator Centrul Educaţia 2000+;
3 “Ai grija de sănătatea ta!”- program educaţional aplicat în perioada septembrie -noiembrie 2005, proiect constând în organizarea bilunară de seminarii ; proiectul a cuprins toţi elevii şcolii ( organizator ANTFCR –Bucureşti, prof. coordonator Mihaela Diaconescu) si s-a reluat pentru perioada 15 aprilie-15 iunie, respectiv 15 septembrie-15 decembrie 2007 toti elevii claselor a IX a, urmanad a fi inclusi in proiect .
4 Programul Junior Achievement- profesori Stănescu Maria şi Voicu Victoria ;
5 Programul Eco-Teen- derulat în parteneriat cu Asociaţia EST Bucureşti-coordonator prof. Mihaela Mitroi;
6 Cursul liderii Mileniului III-formator Voicu Victoria , desfaşurat în parteneriat cu Consiliul Britanic şi Fundaţia Codex , in naul scolar 2005-2006;
Şcoala colaborează bine cu instituţiile din comunitatea locală şi judeţeană: Primăria Pucioasa, Centrul Cultural I. Al. Brătescu Voineşti, Clubul Copiilor, Poliţia Pucioasa, şcolile din nordul judeţului, în special Şcoala nr.4 Pucioasa, în realizarea de activităţi comune: Zilele Băilor Pucioasa, Festivalul Şanselor Tale, Festivalul Steluţele Pucioasei, Ziua Europei,1 Decembrie-Ziua Naţională a României, Zilele Bibliotecii Gh. Costescu”, Festivalul de Film: DocArt, Ziua Eroilor, etc.
Am dezvoltat parteneriate cu Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Fundaţia Tineri pentru Tineri, Asociaţia Naţională a Tinerelor Femei Creştine, Direcţia de Sănătate Publică, Asociaţia de Turism Chindia, Centrul Educaţia 2000+, Asociatia EST Bucuresti, etc., materializate în următoarele programe:
1 Proiectul “Educaţie pentru viaţa de familie”, desfăşurat în parteneriat cu Fundaţia Tineri pentru Tineri, presupune organizarea de sesiuni de formare pe probleme de sănătate de către profesorii formatori şi elevii voluntari. Graţie acestui parteneriat elevii au primit formare în două module şi au devenit consilieri pentru covârstnici. În derularea parteneriatului sunt implicaţi profesorii Simona Abramescu, Victoria Voicu şi Mihaela Diaconescu.
2 “Promovarea unui comportament fără risc HIV/SIDA/ITS în rândul tinerilor 15-24 ani”, aplicat în perioada octombrie -decembrie 2005- coordonator prof. Mihaela Diaconescu/ organizator Centrul Educaţia 2000+;
3 “Ai grija de sănătatea ta!”- program educaţional aplicat în perioada septembrie -noiembrie 2005, proiect constând în organizarea bilunară de seminarii ; proiectul a cuprins toţi elevii şcolii ( organizator ANTFCR –Bucureşti, prof. coordonator Mihaela Diaconescu) si s-a reluat pentru perioada 15 aprilie-15 iunie, respectiv 15 septembrie-15 decembrie 2007 toti elevii claselor a IX a, urmanad a fi inclusi in proiect .
4 Programul Junior Achievement- profesori Stănescu Maria şi Voicu Victoria ;
5 Programul Eco-Teen- derulat în parteneriat cu Asociaţia EST Bucureşti-coordonator prof. Mihaela Mitroi;
6 Cursul liderii Mileniului III-formator Voicu Victoria , desfaşurat în parteneriat cu Consiliul Britanic şi Fundaţia Codex , in naul scolar 2005-2006;
Activităţi extracurriculare
Activităţi extracurriculare
Politica şcolii a încurajat dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii elevului şi formarea personalităţii sale autonome şi creative, prin adecvarea activităţilor educative la provocările societăţii contemporane.
În şcoală se realizează activităţi care au devenit tradiţii şi care cresc reprezentativitatea sa: Balul Bobocilor, Serbarea de Crăciun, Halloween Party, Valentine’s Day, Ziua Absolventului, Zilele Liceului Nicolae Titulescu, Ziua Pământului, Ziua Mediului, Spring Day in Europe;
Elevii au participat la concursurile artistice organizate la nivel zonal, judeţean şi naţional, obţinând numeroase premii:
Reviste scolare/etapa judeteana:
· ”Pulsul adolescenţei”-premiul III-2001
· ”Timpuri. Noi”-menţiune-2001
· “Alter Ego” -premiul II-2003
· “G.nial”-premiul II-2002, premiul I-2003, premiul III-2004, premiul II-2005, premiul II- 2006
Teatru şcolar
· etapa judeţeană a concursului de teatru: menţiune-2002 , premiul I-20, premiul II-2004
· Festivalul internaţional de teatru în limba engleză ”Teen Play”
- aprilie, 2005-premiul pentru cel mai bun ansamblu de teatru acordat trupei “Altfel”
- aprilie, 2006-premiul pentru cele mai bune abilităţi fizice- trupa “Altfel “; de asemenea, trupa Altfel a primit două nominalizări, pentru expresivitate corporală, respectiv, coregrafie
Festivalul artistic al elevilor/etapa judeţeană:
pian:premiul I(2001,2002,2003)
solist vocal: premiul I-2005, premiul I-2006
solist instrumentist: premiul I-2005
dans sportiv:premiul I-2005 , premiul II-2006
duet vocal :premiul I-2005, premiul II- 2006
grup vocal:premiul I-2005 , premiul I-2006
dans de caracter:premiul I-2006
Concursul “Europa la liceu”
Elevii noştri au beneficiat de training gratuit pentru a participa la ediţia 2005 şi 2006 a Concursului « Europa la liceu » . La ediţia din 2005, echipajul Together a obţinut premiul pentru cel mai bine planificat proiect.
Concursuri de creatie literară:
Elevii noştri s-au remarat în diverse concursuri de creaţie literară, mulţi dintre ei fiind autorii unor volume de poezie sau proză.
Sânziana Antonescu (absolventă in 2001), a publicat volumul de versuri:”Dincolo de podoabe”, iar Maria Oancea şi Nicoleta Cojoianu (absolvente în 2005), au publicat volumele de poezie şi teatru:”Chipul din oglindă” si ”Apocalipsa lascivă”.
În anul 2005, Alexandra Stanescu, elevă în clasa a X a G a publicat volumul de poezii şi eseuri:“Spre un alt Everest”, iar Theona Simion, colega ei de clasă, a publicat volumul de eseuri:“ Nebuni sunt doamne visătorii”. În acelaşi an, Luiza Bădeanu, din clasa a X a A a publicat volumul de poezii “ Miraj” . În anul 2006, eleva Alexandra Stănescu a publicat un nou volum, romanul “Misterul adâncurilor “, eleva Zoe Bădoiu din aceeasi clasă a X a G, a publicat romanul” Incursiuni în trecut”, iar elevul Dron Dorian a debutat cu volumul de eseuri “ În spatele măştii”. Aceşti elevi au obţinut premii importante la Festivalul de creaţie literară de la Chişinău, la Concursul artistic Alexei Mateevici de la Tighina, la Concursul de creaţie literară “ La Heliade”, etc
Politica şcolii a încurajat dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii elevului şi formarea personalităţii sale autonome şi creative, prin adecvarea activităţilor educative la provocările societăţii contemporane.
În şcoală se realizează activităţi care au devenit tradiţii şi care cresc reprezentativitatea sa: Balul Bobocilor, Serbarea de Crăciun, Halloween Party, Valentine’s Day, Ziua Absolventului, Zilele Liceului Nicolae Titulescu, Ziua Pământului, Ziua Mediului, Spring Day in Europe;
Elevii au participat la concursurile artistice organizate la nivel zonal, judeţean şi naţional, obţinând numeroase premii:
Reviste scolare/etapa judeteana:
· ”Pulsul adolescenţei”-premiul III-2001
· ”Timpuri. Noi”-menţiune-2001
· “Alter Ego” -premiul II-2003
· “G.nial”-premiul II-2002, premiul I-2003, premiul III-2004, premiul II-2005, premiul II- 2006
Teatru şcolar
· etapa judeţeană a concursului de teatru: menţiune-2002 , premiul I-20, premiul II-2004
· Festivalul internaţional de teatru în limba engleză ”Teen Play”
- aprilie, 2005-premiul pentru cel mai bun ansamblu de teatru acordat trupei “Altfel”
- aprilie, 2006-premiul pentru cele mai bune abilităţi fizice- trupa “Altfel “; de asemenea, trupa Altfel a primit două nominalizări, pentru expresivitate corporală, respectiv, coregrafie
Festivalul artistic al elevilor/etapa judeţeană:
pian:premiul I(2001,2002,2003)
solist vocal: premiul I-2005, premiul I-2006
solist instrumentist: premiul I-2005
dans sportiv:premiul I-2005 , premiul II-2006
duet vocal :premiul I-2005, premiul II- 2006
grup vocal:premiul I-2005 , premiul I-2006
dans de caracter:premiul I-2006
Concursul “Europa la liceu”
Elevii noştri au beneficiat de training gratuit pentru a participa la ediţia 2005 şi 2006 a Concursului « Europa la liceu » . La ediţia din 2005, echipajul Together a obţinut premiul pentru cel mai bine planificat proiect.
Concursuri de creatie literară:
Elevii noştri s-au remarat în diverse concursuri de creaţie literară, mulţi dintre ei fiind autorii unor volume de poezie sau proză.
Sânziana Antonescu (absolventă in 2001), a publicat volumul de versuri:”Dincolo de podoabe”, iar Maria Oancea şi Nicoleta Cojoianu (absolvente în 2005), au publicat volumele de poezie şi teatru:”Chipul din oglindă” si ”Apocalipsa lascivă”.
În anul 2005, Alexandra Stanescu, elevă în clasa a X a G a publicat volumul de poezii şi eseuri:“Spre un alt Everest”, iar Theona Simion, colega ei de clasă, a publicat volumul de eseuri:“ Nebuni sunt doamne visătorii”. În acelaşi an, Luiza Bădeanu, din clasa a X a A a publicat volumul de poezii “ Miraj” . În anul 2006, eleva Alexandra Stănescu a publicat un nou volum, romanul “Misterul adâncurilor “, eleva Zoe Bădoiu din aceeasi clasă a X a G, a publicat romanul” Incursiuni în trecut”, iar elevul Dron Dorian a debutat cu volumul de eseuri “ În spatele măştii”. Aceşti elevi au obţinut premii importante la Festivalul de creaţie literară de la Chişinău, la Concursul artistic Alexei Mateevici de la Tighina, la Concursul de creaţie literară “ La Heliade”, etc
luni, 27 octombrie 2008
Observatie
Continuturile (text si imagini) au fost realizate de profesori de la Colegiul National Nicolae Titulescu Pucioasa.
joi, 23 octombrie 2008
Abonați-vă la:
Postări (Atom)