joi, 20 noiembrie 2008

Programul de Granturi de Dezvoltare Scolară al MECT

Programul de Granturi de Dezvoltare Scolară al MECT
Colegiul National „Nicolae Titulescu” a aplicat pentru PGDS si a primit finantare pentru proiectul ” Pro-mediu: prin scoala, pentru comunitate” in valoare de 27.400, 00 RON . Proiectul a fost implementat in perioada iun.- dec.2007. Initiatiatorul si coordonatorul proiectului a fost profesor Mihaela Diaconescu. Din echipa de proiect fac parte Daniela Mircea - director, Elena Stangaciu –contabil sef, profesorii: Mihaela Mitroi, Ion Budoiu, Marius Prundaru, Andreia Pascu , Adina Constantinescu si Mihaela Paduraru. Parteneri in proiect sunt: Agentia pentru Protectia Mediului, Primaria Pucioasa, Societatea Nationala de Chimie-filiala Dambovita, Centrul Cultural I. Al. Bratescu Voinesti, Asociatia de Turism Chindia, Recyfuel SRL Bucuresti-punct de lucru Fieni, EGOT Pucioasa.
Obiectivul general al proiectului a fost informarea si constientizarea elevilor, parintilor, membrilor comunitatii locale, in legatura cu necesitatea protectiei mediului , astfel incat sa determine dezvoltarea abilitatii de protejare a mediului, prin promovarea comportamentelor responsabile in acord cu dezvoltarea durabila , generatoare de atitudini individuale si de grup, pozitive fata de mediu si comunitate.
Proiectul a facilitat dezvoltarea abilitatii tinerilor de a identifica problemele de mediu din comunitate si de a proiecta si desfasura in echipa, activitati ecologice si de educatie pentru mediu în scoala si in comunitate. Proiectul a permis crearea la nivelul scolii a unor structuri (Comitetul Eco, elevi resursa), mecanisme ( simpozionul Probleme de mediu in zona Pucioasa/ multiplicarea experientei ecologice), si materiale informative ( brosuri destinate orelor de dirigentie, afise, fluturasi), care sa faciliteze proiectarea, implementarea si evaluarea activitatilor ecologice/ de educatie pentru mediu. Proiectul a facilitat schimburile de bune practici între profesori şi elevi, pe de o parte şi reprezentanţii comunităţii, pe de alta parte, cu scopul stimulării implicării active în rezolvarea problemelor comune ( prin coparticiparea la derularea proiectului si a evenimentelor).

Conferinţe europene pentru tineret

Seminarul “ Youth and Community Empowerment “Anglia , 11-19.02.2006 - Raluca Voicu si Bianca Mahalean
Parlamentul European al Tinerilor din Belgia - Raluca Voicu, 2007
Scoala de vara a Institutului Transatlantic Benjamin Franklin “ BFTF Alumni 06”- SUA , iulie, 2006 - Alexandru Sinca
Reuniunea absolventilor Institutului Transatlantic Benjamin Franklin “BFTF Alumni 06”- 2- 23 iulie 2007, Danemarca - Alexandru Sinca
Conferinta “ Waves of Democracy”, desfasurata in Rhodos, Grecia, in perioada 23 septembrie- 4 octombrie 2007- Alexandru Sinca

Cursuri finanţate de instituţii internaţionale

Stagii de perfectionare si alte activitati oraganizate de Consiliul Britanic, Institutul Italian, Institutul Francez si Ambasadele la Bucuresti ale Marii Britanii, SUA, Italiei si Frantei - participanti: prof. Veronica Vlasceanu, Florentina Bratu, Elena Nicolaescu, Alina Serban, Monica Stancu. Elevi ai liceului au sustinut examenul Cambridge si au participat la alte concursuri, de exemplu : Magic Pencil Writing Competition.

Concursuri internaţionale şi concursuri naţionale

Concursuri internaţionale şi concursuri naţionale
susţinute de instituţii sau organizaţii internaţionale


Concursul “Europa la liceu” editia a II a , organizat la initiativa Delegatiei Comisiei Europene in Romania. In anul 2005, s-au inscris in concurs 3 echipaje formate din cate 5 elevi , coordonate de cate un profesor. Echipajul “Together”, format din elevii : Alexandra Teleleu, Laura Predescu, Octavia Cretu, Radu Manea si Alexandru Deftu, a obtinut premiul special pentru “ Cel mai bine planificat proiect”. Elevii au fost premiati de domnul Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. La editia a III a concursului- 2006, au participat 4 echipaje .

Concursurile europene Kangourou si Invest – specialitatea matematica editia 2004, 2005 , 2006 , 2007 si 2008 – a implicat un numar de 2 profesori : Victoria Voicu si Ovidiu Mantescu si mai mult de 50 de elevi, anual.

Concursul Kangourou Lingvistic – limbile franceza si engleza , editiile 2005 si 2006 – a implicat un numar de 4 profesori si peste 60 de elevi.

Concursul “Eustory” editiile I , II si IV organizat de Fundatia “Noua Istorie”cu sprijinul Institutului de Cercetari Interdisciplinare Romano – German si al Fundatiei Kőrber; coordonator prof. Gheorghe Stanescu, 10 elevi inscrisi in concurs , premiul IV , editia a II a ( 2004 ) si a IV a ( 2006).

Competitia “English Speaking Union” , editia 2006 , 2007 si 2008
Elevul Sinca Alexandru a obtinut locul III la faza nationala - editia 2006 si 2007 si a beneficiat de o bursa la Scoala de vara a Universitatii Benjamin Franklin , SUA, in iulie 2006.

Festivalul international de teatru in limba engleza “Teen Play”- Arad 2005, a prilejuit participarea ansamblului de teatru al liceului , trupa ‘Altfel”, care a primit premiul pentru cel mai bun ansamblu (elevii: Maria Doda, Bianca Mahalean, Teodora Teodoresu, Luiza Popescu, Sorina Ionescu, Andreea Zamfir, Paul Diaconescu, Dragos Drogoreanu, Stefan Deaconescu, Silviu Mircescu, Erwin Anefi si Alexandru Sinca).La editia din 2006 , trupa “Altfel” a obtinut premiul pentru cele mai bune abilitati fizice.

Alte proiecte europene

Program Matra - Proiectul “ Tineri pentru tineri, prin proiecte, pentru comunitate”
- septembrie 2007- aprilie 2008
- coordonator Mihaela Diaconescu
- finantare in valoare de 1000 Euro, in cadrul Proiectului european :” Children and Youth as Builders of Civil Society in Romania”. In cadrul acestui proiect european , se deruleaza programul “Instruire si sprijin in dezvoltarea abilitatilor de viata”, implementat de FDSC in parteneriat cu International Child Development Initiatives (ICDI) din Olanda, in perioada 2005-2008 . Proiectul este finantat de Guvernul Olandez prin Programul MATRA.
Obiectivul general a fost initierea a 28 de elevi in managementul proiectului , cu scopul de a sprijini initiativa acestora de a dezvolta proiecte, in beneficiul comunitatii educationale si al comunitatii locale largite.
Obiectivele specifice:
• Formarea a 28 de elevi – resursa pentru managementul proiectului
• Initierea de proiecte in sprijinul copiilor si tinerilor din comunitate , de catre elevii-resursa in managementul proiectului
In cadrul proiectului, a avut loc Workshopul ” Problemele tinerilor, solutii de la tineri”, la care au participat consilierul educativ si elevi din 17 scoli generale din nordul judetului. Elevii au prezentat
nevoile educationale identificate in scolile lor.
Elevii resursa pentru managementul proiecului au elaborat proiecte pentru patru scoli generale; in urma jurizarii proiectelor a fost declarat castigator, proiectul: „ Gandeste liber, actioneaza creativ, bucura-te de timpul tau liber!” , profesor: Vlasceanu Veronica, pentru Scoala Magura. Elevii din aceasta echipa sunt: Stanescu Alexandra, Nicolaescu Victoria, Iugulescu Andreea, Simion Theona, Murgu Cristina, Tanase Larisa, Fratila Alma, Hosszu Clara Beatrice, Bratu Loredana, Mocanu Lacramioara .
Anul trecut am primit vizita reprezentantilor finantatorilor proiectului „ Tineri pentru Tineri, prin proiecte, pentru comunitate” si anume: d-na Diana Berceanu, coordonator proiect, Viorelia Ciuciur, asistent de proiect si d-nul Rutger van Oudenhoven, coordonator ICDI Olanda. Acestia au asistat la o sesiune de formare de tip EVF realizata de elevii voluntari din liceu si definiti ca grup tinta in acest proiect. Au participat directorii liceului, prof. Simona Abramescu si Tamara Iscru, coordonator Tineri pentru Tineri, filiala Dambovita si trainer in programul finantat de FDSC si ICDI.


Spring Day in Europe - liceul a participat la acest proiect european in anii 2004, 2005 ,2006 , 2007 si 2008.

Agenda EU/RO - proiect derulat in perioada 2006-2007 si 2007-2008 , finantat de Ministerul Integrarii Europene si Uniunea Europeana .

“Programul “ Problem solving for better health “ s-a finalizat cu proiectul „Efectele fumatului la vârsta adolescenţei şi la maturitate” aplicat în liceu pe parcursul unui an şcolar: 2002-2003. Proiectul a urmat seminarului organizat de Andrea Foundation, Children’s Net Foundation, Dreyfus Health Foundation , la care a participat profesor Mihaela Diaconescu . Proiectul a cuprins doi profesori şi peste 100 de elevi.

Proiectul “ Intarirea capacitatii financiare a ONG-urilor din Romania” finantat prin Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe.
In vederea accesarii fondurilor structurale si a intelegerii noilor mecanisme de finantare, Mihaela Diaconescu a participat in octombrie , la cursul competitional “ Politica de coeziune a Uniunii Europene si instrumentele sale financiare” organizat de FDSC in cadrul proiectului “ Intarirea capacitatii financiare a ONG-urilor din Romania” finantat prin Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe.

Programul e-Twinning al Uniunii Europene
Scoala s-a inscris in programul eTwinning al Uniunii Europene , care faciliteaza legaturi dintre scoli prin intermediul internetului.

Program Socrates/ Lifelong Learning

Burse Comenius 2.2 C:
• Florentina Bratu – prof. lb. engleza - “ Developing Oral Fluency in the English Language Classroom”- Marea Britanie - 24. 02. - 1o.03. 2002;
• Elena Nicolaescu - prof. lb. franceza –“ Formation continuee pour professeurs de français non francophones “- Belgia – 4-15. 08.2003;
• Alina Serban – prof. lb. italiana - “Cultura, Identita e Cittadinanza”- Italia - 18.10-1.11. 2003;
• Daniela-Elena Mircea - prof. lb. engleza - “How to Stimulate Business English Teaching in a Modern Environment”- Italia - 12-16.07.2004;
• Mihaela Diaconescu - prof. chimie - “Education to Human Rights: Social Rights and Globalization”- Italia – 22 - 26.11.2005;
• Mihaela Paduraru - prof. informatica - ‘EDIPED”- Austria - 18-25.02.2006;
• Veronica Vlasceanu – prof. lb. engleza - “Using Technology , Music and Drama in the EFL Classroom”- Marea Britanie – 12 - 24.03. 2006
• Marian Dobrescu - prof. religie- “Action Methods Improving Quality in Learning Situation”- Malta -20-27.05.2007
• Mihaela Mitroi- prof. geografie- “Human Rights Education: Lessons from History, Euroclio Annual Conference and Professional Training Development Course- Slovenia- 19-25.03.2007
• Andreia Pascu- prof. biologie- “ Creating e-Learning courses- hands-on tools&practical tips “ – Malta- 10-14. 03.2008
• Alina Ianet- prof. limba engleza-“ Developing Oral Fluency in the English Language Clasroom”“ – Anglia- 20.04.- 03.05.2008

Bursa Socrates-Erasmus :
• stagiu de cercetare la Universitatea din Helsinki , 31.10.2005 – 30.01.2006, la care a participat prof. drd. Cezar Ionut Stanciu

Vizita de studiu Arion :
• Daniela –Elena Mircea , director – “A New Network Of Organisations For Quality Education”, Malta - 19 – 23 .02. 2007

Bursă oferită de Consiliul Europei ,
în colaborare cu Consiliul Britanic –Pestalozzi:
• Mihaela Paduraru, profesor informatica- Marea Britanie - 9-14 .01.2007.

Proiecte Socrates – Comenius 1 :

Proiect de dezvoltare scolara : “ Sustainable Development in a Modern European Society, within the Topic of Youth , Democracy and Environment”. ( 2005-2007)
• Parteneri de proiect : scoli din Ungaria - coordonator , Polonia, Suedia, Spania si Romania.
• Proiectul a antrenat un numar de 13 profesori si 200 de elevi din scoala noastra.
• Intre 25 noiembrie si 1 decembrie 2005 , echipa de proiect reprezentata de profesorii Daniela Mircea si Cristina Groza si elevii Raluca Voicu si Adrian Aldea au participat la intalnirea de proiect ce a avut loc la Skelleftea , Suedia .
• In luna mai 2006 a avut loc vizita directorilor din Ungaria si Suedia in Romania , precum si vizita directorilor Daniela Mircea si Mihaela Diaconescu in Ungaria.
• In luna octombrie 2006 , a avut loc intalnirea de proiect a tuturor partenerilor, in Romania.
• In cadrul acestui proiect s-a derulat , in luna martie , 2007 un schimb de profesori in Polonia;au participat prof. Mihaela Paduraru, Mihaela Mitroi, Simona Abramescu
• In perioada 27 aprilie- 2 mai 2007, s-a realizat deplasarea unui grup de trei profesori si opt elevi din liceu, in vederea participarii la intalnirea de proiect si la concursul: “ English Language Poem and Prose Reciting Competition” din Gyor, Ungaria. Au participat profesorii Mihaela Diaconescu, Alina Ianet si Andreea Pascu. In aprilie 2008 , alti sase elevi au luat parte la aceasta competitie, insotiti fiind de directorul colegiului Daniela Mircea si voluntarul american Kristopher Medlang.
• In mai 2007 , a avut loc vizita de studiu a celor doi directori in Spania .


Proiect lingvistic :“ Through Drama and Music to Children’s Rights” . ( 2006-2007)
• Partener de proiect Jonava Senaniestis Gymnasium , Lituania ;
• Colegiul National “Nicolae Titulescu” - Pucioasa a fsot coordonator;
• La acest proiect participa un numar de 11 profesori si 114 elevi ;
• In luna februarie 2007 a avut loc vizita coordonatorului din Lituania, pentru a pregati schimbul de elevi.
• In luna aprilie coordonatorul din Romania , profesor Veronica Vlasceanu a realizat vizita de pregatire a schimbului de elevi in Lituania ;
• In luna martie a avut loc primul schimb de elevi-15 elevi lituanieni si trei profesori au fost in liceul nostru , si au prezentat piesa de teatru cu tema proiectului;
• In aprilie-mai, 15 elevi si trei profesori s-au deplasat in Lituania , pentru al doilea schimb de elevi si prezentarea pisei de teatru “ Oglinzi in tara lui Gufi”.Au participat profesorii : Veronica Vlasceanu, Elena Nicolaescu si Doru Mares, critic de teatru, regizorul spectacolului. Elevii participanti: Maria Doda, Ioana Doda, Bianca Mahalean, Andreea Zamfir, Luiza Popescu, Alexandra Stanescu, Theona Simion, Victoria Nicolaescu, Oana Dobre, Alexandru Sinca, Paul Diaconescu, Dragos Drogoreanu, Stefan Deaconescu, Erwin Anefi, Silviu Mircescu.


Actiunea Vizită pregatitoare :
Directoul adjunct Mihaela Diaconescu a depus aplicatia si a primit un grant in cadrul Actiunii Vizite Pregatitoare din cadrul Programului Lifelong Learning ; la acesta vizita a participat si prof. Andreia Pascu.Vizita s-a desfasurat intre 19-25.01.2008, in Italia, San Benedetto del Tronto, la un posibil partener si anume Istituto Professionale di Stato per I Servizi Alberghieri e della Ristorazione Tarile reprezentate de participanti au fost Germania, Portugalia, Franta, Italia.
Vizita s-a finalizat cu completarea aplicatiei pentru proiectul multilateral “ Healthy School” si depunerea acesteia la Agentia Nationala

Program Comenius 1 - 2008
S-au depus doua proiecte:
 Proiect multilateral « Healty School », coordonator Mihaela Diaconescu ; au colaborat la elaborarea proiectului Alina Ianet, Veronica Vlasceanu , Andreia Pascu.
 Proiect bilateral « The Power of Reading, the Magic of Discovering Ourselves”, partener Finlanda; au contribuit la elaborarea proiectului : Sorina Stan, Elena Nicolaescu, Adina Constantinescu, Carmen Andreiana, Veronica Vlasceanu, Gheorghe Stanescu.












De ce suntem speciali ?

 Şcoala este centru acreditat ECDL (European Driving Computer License); elevii, profesorii, alti membrii ai comunitatii locale pot accesa certificatul european de conducere a calculatorului; profesorii Adina Constantinescu si Mihaela Paduraru fiind certificati ca examinatori ECDL;
 Şcoala a aplicat şi a fost acceptată ca partener în programul de colaborare cu Corpul Păcii, prin care se asigură , începând cu septembrie 2006, prezenţa unui vorbitor nativ de limbă engleză din SUA ;
 In anul scolar 2005-2006, s-a derulat programul de colaborare cu GAP , prin care s-a asigurat prezenţa a doi vorbitori de limbă engleză în şcoală , din Australia;
 In liceu se deruleaza Programul Oracle, in parteneriat cu Academia Americana Oracle si MECT ; programul se finalizeaza cu certificat de initiere in modelarea si programarea bazelor de date , eliberat de Oracle Romania si MECT. Orele si examenele se desfasoara on-line, in baza de date Oracle . Toti elevii au promovat examenul de sfarsit de semestru; coordonator Mihaela Paduraru
 Consiliul Elevilor funcţionează cu rezultate foarte bune; este de remarcat prezenta a doi elevi din liceu in Consiliul Judetean al Elevilor si anume: Alexandra Stanescu – comisar directia de concursuri din cadrul Directiei Executive a Consiliului Judetean al Elevilor si Alexandra Pintea- vicepresedinte al Consiliului Judetean al Elevilor . Consiliul Elevilor este implicat în toate activităţile din şcoală, în proiecte iniţiate de elevi cu diverşi parteneri din domeniul educaţiei.
 Activităţile extracurriculare sunt diverse si încurajează dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii elevului şi formarea personalităţii sale autonome şi creative, prin adecvarea activităţilor educative la provocările societăţii contemporane.
 În şcoală se realizează activităţi care au devenit tradiţii şi care cresc reprezentativitatea sa: Balul Bobocilor, Serbarea de Crăciun, Halloween Party, Valentine’s Day, Ziua Absolventului, Zilele Liceului Nicolae Titulescu, Ziua Pământului, Ziua Mediului, Spring Day in Europe;
 Elevii au participat la concursurile artistice organizate la nivel zonal, judeţean şi naţional, obţinând numeroase premii:
Reviste scolare/etapa judeteana:
• ”Pulsul adolescenţei”-premiul III-2001
• ”Timpuri. Noi”-menţiune-2001
• “Alter Ego” -premiul II-2003
• “G.nial”-premiul II-2002, premiul I-2003, premiul III-2004, premiul II-2005, premiul II- 2006
Teatru şcolar
• etapa judeţeană a concursului de teatru: menţiune-2002 , premiul I-2003 , premiul II-2004
• Festivalul internaţional de teatru în limba engleză ”Teen Play”
- aprilie, 2005-premiul pentru cel mai bun ansamblu de teatru acordat trupei “Altfel”
- aprilie, 2006-premiul pentru cele mai bune abilităţi fizice- trupa “Altfel “; aceeasi trupa a primit două nominalizări, pentru expresivitate corporală, respectiv, coregrafie.
Festivalul artistic al elevilor/etapa judeţeană:
• pian: premiul I -2001, 2002, 2003
• solist vocal: premiul I-2005, premiul I-2006, premiul I-2007, premiul I- 2008
• solist instrumentist: premiul I-2005
• dans sportiv:premiul I-2005 , premiul II-2006
• duet vocal :premiul I-2005, premiul II- 2006
• grup vocal:premiul I-2005 , premiul I-2006
• dans de caracter: premiul I-2006 , premiul I- 2007, premiul I- 2008
• dans modern – premiul I- 2008
• majorete- premiul I- 2008, calificate la faza nationala
• parodie – premiul II- 2008
• recitare- premiul II- 2008
• monolog- mentiune- 2008
• dramaturgie- mentiune- 2008
Concursuri de creatie literară:
Elevii noştri s-au remarat în diverse concursuri de creaţie literară, unii dintre ei fiind autorii unor volume de poezie sau proză. Alexandra Stanescu, elevă în clasa a XI a G a publicat volumul de poezii şi eseuri:“Spre un alt Everest”, iar Theona Simion, colega ei de clasă, a publicat volumul de eseuri “ Nebuni sunt doamne visătorii”. În acelaşi an, Luiza Bădeanu, din clasa a XI a A a publicat volumul de poezii “ Miraj”. În anul 2006, eleva Alexandra Stănescu a publicat un nou volum, romanul “Misterul adâncurilor “, eleva Zoe Bădoiu din aceeasi clasă a XI a G, a publicat romanul” Incursiuni în trecut”, iar elevul Dron Dorian a debutat cu volumul de eseuri “ În spatele măştii”. Numerosi elevi au obţinut premii importante la Festivalul de creaţie literară de la Chişinău, la Concursul artistic Alexei Mateevici de la Tighina, la Concursul de creaţie literară “ La Heliade”, “ Tinere Condeie”, “ Ion Ruset”, etc.
 In ianuarie 2007 , Colegiul National “Nicolae Titulescu”, Pucioasa, a organizat prima editie a Concursului Judeţean de Creaţie Literară “Ion Ruşeţ”, iar in noiembrie acelasi a doua editie. Concursul si-a propus ca obiectiv stimularea si promovarea potentialului creator al liceenilor cu aptitudini literare , incurajarea opiniilor elevilor privind fenomenul cultural dambovitean si national , formarea spiritului critic si analitic , necesar in aprecierea unor creatii literare si dezvoltarea interesului pentru literatura . Concursul s-a bucurat de prezenta unui juriu valoros si competent, prezidat de domnul Nicolae Prelipceanu , scriitor , directorul revistei “ Viata Romaneasca”.
 Colaborări în comunitate
Şcoala colaborează bine cu instituţiile din comunitatea locală şi judeţeană: Primăria Pucioasa, Centrul Cultural I. Al. Brătescu Voineşti, Clubul Copiilor, Poliţia Pucioasa, şcolile din nordul judeţului, în realizarea de activităţi comune: Zilele Băilor Pucioasa, Festivalul Şanselor Tale, Festivalul Steluţele Pucioasei, Ziua Europei,1 Decembrie - Ziua Naţională a României, Zilele Bibliotecii Gh. Costescu, Festivalul de Film: DocArt, Ziua Eroilor, etc.
 Am dezvoltat parteneriate cu Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Fundaţia Tineri pentru Tineri, Asociaţia Naţională a Tinerelor Femei Creştine, Direcţia de Sănătate Publică, Asociaţia de Turism Chindia, Centrul Educaţia 2000+, Asociatia EST Bucuresti, Junior Achievement, materializate în următoarele programe:
 „Ai grija de sănătatea ta!” - program educaţional aplicat în perioada septembrie -noiembrie 2005 si 2007- 2008, finantat de ANTFCR –Bucureşti; prof. coordonator Mihaela Diaconescu;
 Programul “Educaţie pentru viaţa de familie”, incepand cu septembrie, 2007, se desfăşoara în parteneriat cu Fundaţia Tineri pentru Tineri- coordonator Mihaela Diaconescu; proiectul presupune organizarea de sesiuni de formare pe probleme de sănătate de către profesorii formatori şi elevii voluntari. Graţie acestui parteneriat elevii au primit formare în două module şi au devenit consilieri pentru covârstnici. În derularea parteneriatului sunt implicaţi profesorii Simona Abramescu, Victoria Voicu şi Mihaela Diaconescu.
 “Promovarea unui comportament fără risc HIV/SIDA/ITS în rândul tinerilor 15-24 ani”, o aplicatie a Centrului Educaţia 2000+ la Fondul Global al Bancii Mondiale- octombrie 2004 - decembrie 2005, prof. coordonator Mihaela Diaconescu;

 Alexandra Pintea , din clasa a IX a A, vicepresedinte al Consiliului Judetean al Elevilor a fost invitata de Fundatia Tineri pentru Tineri, sa participe la un curs de advocacy , care a avut loc in perioada 10 - 12 octombrie 2007, la Bucuresti, organizat de Fondul ONU pentru Populaţie. Alexandra , voluntar al Fundatiei Tineri pentru Tineri, va putea sa valorifice cunostintele sale in domeniul lobby si advocacy , pentru a se alatura celorlati actori din societatea civila in demersuri de influentare a initiativelor legislative, initiere de sondaje de opinie sau intocmire de rapoarte.
 Programul Junior Achievement - profesori Stănescu Maria , Voicu Victoria, Dobrescu Marian , Carmen Fratila.
 Programul de responsabilitate sociala” Milioane de oameni, milioane de copaci” realizat de Fundatia PRAIS, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Devoltarii durabile, Lafarge, Smithfield , Ursus Breweries , cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, 2007- director Daniela Mircea
 Programul Eco-Teen - derulat în parteneriat cu Asociaţia EST Bucureşti - coordonator prof. Mihaela Mitroi;
 Programul “ Parteneriat cu societatea civila” al Camerei Deputatilor. In perioada 26-28 octombrie 2007, elevul Alexandru Florin Sinca , din clasa a XII a G , a participat la lucrarile Parlamentului Tinerilor. Pentru a doua oara un elev al colegiului este reprezentantul tinerilor in Camera Deputatilor, in cadrul Proiectului Parlamentul Tinerilor aflat la a doua editie, finantat prin programul “ Parteneriat cu societatea civila” al Camerei Deputatilor. In anul 2006, Raluca Voicu, a participat la lucrările Parlamentului Tinerilor . Pentru activitatea desfăşurata, Raluca Voicu a primit un premiu special , din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor , constând într-o participare la Parlamentul European al Tinerilor , din Belgia. In cadrul aceluaiasi program “ Parteneriat cu societatea civila”, dir. adj. Mihaela Diaconescu a participat la cursul competitional organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile ( FDSC), sesiune de training specializata pe intelegerea procesului legislativ, a modalitatilor şi conditiilor de implicare a organizatiilor neguvernamentale in elaborarea unui act normativ si participarea la audieri publice, in legatura cu domeniul educatie si tineret.
 Şcoala derulează cu succes proiecte de integrare europeana:
La data de 5.06.2007, a avut loc , Festivitatea de decernare a certificatelor „Şcoala Europeană - 2007” . Ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului, domnul Cristian Adomniţei, a premiat cele 60 de şcoli câştigătoare la a IV-a ediţie a concursului „Şcoala Europeană”, în cadrul unei festivităţi organizate în foaierul Operei Române din Capitală. Cu acest prilej, ministrul Cristian Adomniţei a înmânat reprezentanţilor fiecărei unităţi de învăţământ placheta şi certificatul „Şcoală Europeană - 2007". Colegiul NaŢional “Nicolae Titulescu” a ocupat locul 8 , in competitia in care s-au acordat 60 de certificate Scoala Europeana si in care au aplicat 159 de scoli din tara. Evaluarea celor 159 de şcoli înscrise în concurs s-a realizat după următoarele criterii: coerenţa activităţilor de cooperare europeană cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor de cooperare europeană în programul curent al şcolii, varietatea grupurilor de vârstă implicate în activităţi, continuitate şi constanţă în activităţi, strategie şi modalităţi de evaluare şi diseminare, calitatea parteneriatelor.

Resurse materiale şi financiare

Spaţiul şcolar are instalatia termica proprie refacuta, tamplarie ( usi si ferestre) noi, de termopan; lucrarile de reabilitare au fost posibile prin program guvernamental – 300000 RON, 2007. Instalatia electrica este refacuta in totalitate in anul 2006 cu sprijinul Consiliului Judetean si al Consiliului Local.
Spaţii de învăţmânt:
- 14 săli de clasă, laboratoare de: chimie, biologie, fizica, 2 cabinete de informatică,
sală de sport cu anexe funcţionale ;
- laboratoarele de chimie, fizică, biologie sunt dotate corespunzătoare
noilor standarde educaţionale prin programe guvernametale;
-10 săli de clasă au mobilier nou;
Spaţii auxiliare:
-biblioteca, două cancelarii, cabinet metodic, cabinete director şi director adjunct, cabinet psiholog, secretariat, contabilitate, birou administraţie, teren de sport;
Cabinet medical
Dotare:
-mobilier şcolar în stare bună;
-biblioteca cu peste 20.000 volume
-echipamente şi mijloace necesare comunicării:
sisteme de calcul: 62, din care 2 servere
laptop: 7
imprimante:13
videocasetofon: 1
videpproiector: 1
DVD- player; 2
multifunctionala: 2
copiatoare: 5
televizoare: 4
-conexiune Internet;








RESURSE UMANE 2008-2009

Daniela MIRCEA – director – prof. lb. engleză
Mihaela DIACONESCU – director adjunct – prof. chimie
Simona ABRAMESCU – director educativ- prof. chimie
Carmen ANDREIANA – prof. lb. română
Iuliana ANCUTA- prof. lb. română
Laura COJOCARU –prof. lb. română
Sorina STAN-profesor lb. română
Marius PATRU -prof. lb. română
Nicolae PURGHEL- prof. lb. română, lb. franceză
Oana TRONECI- prof. română
Florentina BRATU – prof. lb. engleză
Veronica VLĂSCEANU– prof. lb. engleză
Alina IANET- prof. lb. engleză
Daniela PADURARU- prof. lb. engleză
Elena NICOLAESCU - prof. lb. franceză
Monica STANCU – prof. lb. franceză
Alina ŞERBAN – prof. lb. franceză-italiană
Ovidiu MĂNTESCU – prof. matematică
Cotizo – Georgian FUŞCĂ – prof. matematică
Ioana BANU– prof. matematică
Victoria VOICU – prof. matematică
Valentin STAN – prof. matematică
Adina CONSTANTINESCU – prof. informatică
Mihaela PĂDURARU – prof. informatică
Valentin ZAHIU – prof. informatică
Sofia CIUICĂ – prof. fizică
Gheorghe MILEA – prof. fizică
Enache BĂLĂCIANU – prof. fizică
Otilia BOŞCAN - prof. biologie
Andreia PAŞCU – prof. biologie
Maria STĂNESCU – prof. socio-umane
Alina STAN – prof. socio-umane
Gheorghe STĂNESCU – prof. istorie
Cezar STANCIU – prof.dr. istorie
Mihaela MITROI – prof.drd.geografie
Ion BUDOIU- prof. geografie
Ionut BURTOIU – prof. geografie
Marian DOBRESCU – prof. religie
Gabriel MĂTUŞESCU – prof. ed. fizică
Marius PRUNDARU – prof. ed. fizică
Carmen DUCU- prof. ed. plastica
Adina ANDREI- ed. Muzicala
Ioana Dobre- consiliere psihopedagogică


Profesori care au finalizat / urmează alte cursuri universitare:

Daniela Mircea- Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene, anul III , Universitatea Spiru Haret
Mihaela Diaconescu - absolvent masterat “Management si Politici Educationale”, Universitatea Valahia Targoviste
Mihaela Paduraru - absolvent masterat “Management si Politici Educationale”, Universitatea Valahia Targoviste
Budoiu Ion - absolvent masterat “Management si Politici Educationale”, Universitatea Valahia Targoviste
Fusca Cotizo - absolvent masterat « Ecuatii neliniare si modelare » Facultatea de Matematica, Universitatea Bucuresti
Dobrescu Marian - master « Pastoratie si viata liturgica », Facultatea de Teologie Justinian Marina
Marius Patru - absolvent master “Management si Politici Educationale”, Universitatea Valahia Targoviste si « Istorie si traditie culturala in context european », Universitatea Valahia Targoviste
Constantinescu Adina – absolvent masterat “Management si Politici Educationale”, Universitatea Valahia Targoviste
Sorina Stan – absolvent masterat « Limba , cultura si civilizatie romana, in context european » , Universitatea Valahia Targoviste
Iuliana Ancuta - absolvent masterat « Didactica disciplinelor filologice » , Universitatea Valahia Targoviste
Mihaela Mitroi- doctorand geografie Institutul de Geografie- Bucuresti , masterand “ Administratie publica europeana”, Universitatea Valahia Targoviste –Mihaela Mitroi
Cezar Stanciu – doctor in istorie, absolvent master « Unitatea istoriei europene », Universitatea Valahia



Domenii pentru care exista persoane resursa

Personalul didactic din Colegiul National Nicolae Titulescu intelege contextul european in care se inscriu obiectivele generale ale educatiei , acorda importanta cuvenita cresterii calitatii si eficientei procesului de educatie si de formare si este interesat de facilitarea accesului tuturor la educatie, fiind un promotor al deschiderii scolii catre societate.
 Dezvoltarea de proiecte/ oferte de formare:
• Program de perfectionare pentru ocupatia “ manager de proiect” ( COR 241919 )- Infoeducatia SRL : Mircea Daniela, Diaconescu Mihaela, Abramescu Simona, Ianet Alina, Constantinescu Adina, Pascu Andreia , Vlasceanu Veronica
• Curs « Managementul proiectelor » ( COR 241919) prin Asociatia EUROED - prof. Zahiu Valentin, Prundaru Marius, Voicu Victoria
• Program de perfectionare pentru ocupatia “ formator” ( COR 241205 )- Mircea Daniela, Diaconescu Mihaela, Mitroi Mihaela, Banu Ioana, Dobrescu Marian, Paduraru Mihaela, Ianet Alina, Constantinescu Adina, Pascu Andreia, Nicolaescu Elena
• Curs de formare multiplicator national “ Tineret in actiune”- prof. Mihaela Paduraru
• “Integrare europeana si proiecte internationale”- Comisia Nationala UNESCO si CCD Bucuresti - Mircea Daniela si Diaconescu Mihaela
• “Instruire pentru potentialii beneficiari de proiecte cofinantate din Fondul Social European”- Mircea Daniela, Diaconescu Mihaela, Paduraru Mihaela, Constantinescu Adina, Abramescu Simona, Nicolaescu Elena, Mitroi Mihaela
• “Politica de Coeziune a Uniunii Europene si instrumentele sale financiare”, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile- prof. Diaconescu Mihaela
• Cursul de formare de formatori “ Predarea drepturilor omului în şcoli din judeţul Damboviţa “, organizat de Prefectura JudeŢului Dâmboviţa , prin Programul MATRA-KAP finanţat de Ambasada Olandei la Bucureşti – prof. Daniela Mircea şi Florentina Bratu.
• Formatori “Educatie pentru Viata de Familie”- Fundatia Tineri pentru Tineri- Abramescu Simona, Voicu Victoria, Diaconescu Mihaela

 Asigurarea calitatii / audit intern si extern
• Program de specializare pentru ocupatia “ auditor in domeniul calitatii” ( COR 242303) –SRAC - prof. Paduraru Mihaela, Diaconescu Mihaela
• Curs de formare privind asigurarea calitatii - CCD Dambovita , ARACIP Bucuresti- prof. Paduraru Mihaela, Vlasceanu Veronica, Dobrescu Marian, Diaconescu Mihaela, Serban Alina

 Tehnologia informatiei
• Curs CISCO - Academia CREDIS Bucuresti- formator Mihaela Paduraru
• ECDL - examinatori Paduraru Mihaela si Constantinescu Adina
• Oracle - formator national Paduraru Mihaela

Oferta educaţională pentru anul şcolar 2008-2009

7 clase a IX a ( 196 de locuri ) :

Profil real:

1 clasă matematică-informatică- limba engleză intensiv
2 clase matematică-informatică
1 clasă ştiinte ale naturii

Profil uman :

1 clasă ştiinte sociale
1 clasă filologie
1 clasă filologie-limba engleză intensiv

 După admiterea în liceu , elevii vor completa fişele de înscriere, optând astfel pentru susţinerea testului de limba engleză, sau pentru alte cursuri opţionale.

 Elevii care optează pentru clasele cu predarea intensivă a limbii engleze şi promovează testul de limba engleză , vor avea 4 ore de limba engleză , săptămânal, în toţi cei patru ani de liceu. Elevii care vor fi admişi la clasele cu predarea intensivă a limbii engleze, vor studia limba engleză pe grupe, cu doi profesori, unul dintre aceştia fiind voluntarul Corpului Păcii.
Cursurile opţionale in limba engleză propuse de voluntarul american , sunt :
• Clasa a IX a -Geografia SUA
• Clasa a X a - Istoria SUA
• Clasa a XI a - Cultura si civilizaţia SUA
• Clasa a XII a - Curs de literatură americana
La sfârşitul ciclului liceal, elevii de la aceste clase pot obţine atestatul de competenţe profesionale, dovedind, astfel, competenţe lingvistice de nivel mediu în limba engleză.

 Elevii admişi la clasele de matematică –informatică, vor opta pentru o oră de studiu aprofundat al matematicii sau informaticii .
Absolventii claselor de matematică - informatică , pot susţine examenul pentru obţinerea atestatului de competenţe profesionale, dovedind competenţe de operare pe calculator.

 Elevii admisi la clasa de ştiinţe ale naturii vor opta pentru o oră de studiu aprofundat al
chimiei, respectiv, biologiei .

 Elevii admişi la clasa de stiinţe sociale , vor avea două ore de curs opţional, la alegere între : logică, istorie sau geografie –aprofundări .

 Elevii de la clasă de filologie vor studia trei limbi moderne : engleză, franceză şi italiană. Cei care promoveaza testul de limba engleză , vor avea in afara celor trei ore obligatorii de limba engleză , două ore de curriculum opţional :
• Geografia SUA ( in limba engleză) -1 ora
• Limba italiană - 1 oră
Limba engleză se va studia pe grupe, diferenţiate după nivelul de cunoştinte de limba engleză al elevilor.

 Elevii admişi la clasa de filologie, fară studiul intensiv al limbii engleze, vor opta pentru două ore de curriculum opţional - limba italiană.

SCURT ISTORIC

Colegiul Naţional ‘’Nicolae Titulescu’’ a fost primul liceu teoretic mixt din ţară şi a preluat tradiţia Gimnaziului Mixt Pucioasa, care a funcţionat cu rezultate deosebite. Gimnaziul Mixt , înfiinţat cu Ordinul Ministerului Instrucţiunii nr. 64634, din 25 iulie 1925, a fost prima şcoală mixtă de tip secundar din ţară. În vara anului 1925, este prezent la Pucioasa, pentru inaugurarea noii instituţii, ministrul instrucţiunii, dr. C. A. Angelescu, cel care semnase aprobarea înfiinţării gimnaziului.
În 1935, marele diplomat Nicolae Titulescu, a acceptat invitaţia conducerii gimnaziului de a deveni mentorul spiritual al acestuia, astfel încât instituţia a devenit Gimnaziul Mixt Nicolae Titulescu. În septembrie 1935 se inaugurează noul local al gimnaziului ( actualul local al Grădiniţei nr. 1), la acest eveniment participând oficialităţile judeţului şi reprezentanta lui Nicolae Titulescu, Elena Văcărescu. Aceasta a justificat prezenţa ei la Pucioasa: “ Marele şi bunul meu prieten, Nicolae Titulescu, regretă că nu a putut veni aici şi m-a rugat pe mine să-l suplinesc la acest act de cultură”.
În 1944, gimnaziul se transformă în Liceul Teoretic Mixt ‘’Nicolae Titulescu’’ (1944-1948). În anii următori, instituţia s-a supus transformărilor impuse de regimul comunist devenind: Şcoala Medie Tehnică Silvică (1948 -1952) , Şcoala Medie de 10 clase , cu profil teoretic (1952-1955) , Şcoala Medie Mixtă de 11 clase ( 1955-1965), Liceul Real -Umanist (1966-1974), Liceul Industrial Pucioasa (1975-1990). Începând cu anul 1990, şcoala si-a recăpătat statutul , redevenind : Liceul Teoretic Pucioasa ( 1990-1991), respectiv, Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu”, din 1991 până în 2007. Incepand cu anul scolar 2007-2008 , prin ordinul MECT 1572/25.07.2007 , liceul se transforma in Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu”.


Unitate reprezentativă a învăţământului dâmboviţean şi, prin unele performanţe , a şcolii româneşti contemporane, liceul nostru a contribuit, la formarea a numeroase generaţii de specialişti : ingineri, medici, profesori, economişti, artişti, cercetători, mulţi dintre ei devenind personalităţi în domeniile lor.
Liceul se mândreşte cu un număr impresionant de personalităţi din toate domeniile: învăţământ universitar din ţară – academician Năstăsescu Constantin-1961, profesorii: Niţă Constantin-1961, Brezeanu Stelian-1960, Popescu Ioan-1963, Bucur Gheorghe-1956, Zegheru Gheorghe-1965, Rucsăndoiu Aurel-1964, Zarea Ştefan-1945, Sârbu Nicolae-1946, Oane Nicolae-1948 Râmbu Ion-1951 Frăţiloiu Gheorghe-1956, Bucur Gheorghe-1956, Oproiu Vasile-1959, Ionescu Longin-1960, Manea Constantin-1960, Şerbănoiu Nicolae-1960, Avram Dorel-1962, Radu Gheorghe-1962, Popa Alexandru-1963, Banu Gheorghe-1964 , Bunea Daniel-1974, Brezeanu Iulian-1975, Manea Nadia-1984,Cârnaru Cătălina-1989 Makrai-Ion Ildiko-1990, Dumitraşcu Monica-1990 , Mastacan Olivian-1995, Cobianu Cosmin-1992 .
învăţământ universitar din străinătate: Diaconescu Radu-1962, Ciobanu Dan-1964, Vlad Viorel-1964, Bobaru Florin-1989, Gheorghiu-Bobaru Irina-1993 .
artă: Clara Vodă şi Anda Onesa - actriţe, Florin Diaconescu prim- tenor al Operei Române din Bucureşti , Doru Mareş-poet, critic de teatru, Alina Mavrodin Vasiliu-solist muzică uşoară, ziarist , Liviu Brezeanu-sculptor.


Colegiul Naţional ‘’Nicolae Titulescu’’ este singura instituţie de factură teoretică din nordul judeţului, care oferă, pentru profilul real, specializările: matematică – informatică, matematică – informatică-intensiv engleză, ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul uman, specializările: ştiinţe sociale şi filologie. Această instituţie şcolară atrage , astfel, cei mai mulţi dintre absolvenţii de gimnaziu, care doresc sa urmeze filiera teoretică şi, în acelaşi timp, exercită o influenţă importantă asupra comunităţilor locale din care provin aceşti elevi. Şcoala încurajează colaborarea cu comunitatea locală, instituţii şi organisme educaţionale din ţară şi comunitate şi derulează numeroase proiecte şcolare, locale , naţionale sau internaţionale, ceea ce a determinat creşterea reprezentativităţii sale la nivel judeţean şi naţional şi aduce importante beneficii elevilor, profesorilor şi comunităţii educaţionale lărgite sau locale. Elevii şcolii demonstrează, pe lângă serioase cunoştinţe de cultură generală, abilităţi şi deprinderi artistice, confirmate în concursurile judeţene de teatru, reviste şcolare, muzică, dar şi spirit de echipă, civism şi dorinţă de implicare în tot ceea ce înseamnă viaţa şcolii, a comunităţii şcolare sau a comunităţii, în general.